April 28, 2012

dari pantai timur ke selatan

assalamualaikum.. :D

nk story skit perjalan yg orang kata agak jauh la... dari kelantan ke melaka.. 3 hari 2 malam... best !! haha.. tapi penat dia xyah ckp la... tido pon kejap2 je sbb nk kejar masa punya pasal.. 

okei la,journey ni start dari kelantan...kitorg naik bas ke perak utk amek kete kat sane..ak dgn spupu ak.. g umah dia kt kem askar perak.. kitorg ambik bas mlm, smpi perak pagi.. smpi umah dia,tido la ape lg..ilangkan penat.. abis ilang penat, ptg tuh kitorg shoot g kL plak.. umah ak plak..

balik umah pon,smpt jumpe mama,abah n family xlame..sbb smpi malam,kitorg xsmpt nk duk borak pon.. tp smpt brjumpa mata pon da ok kan.. haha..so,mlm tu tido la kt umah ak..sbb pagi esok baru nk shoot g seremban dlu...


ni gamba kt sentral kL..aku g amek spupu ak baru smpi..dia ade interview kt putrajaya...smpt lg pose kn..haha..pagi sblum g tuh,smpt la g pejabat spupu aku.. settle keje dia skit..jalan kL mashaAllah...jammed bukan main pagi2..kitorg lewat skit tolak ke seremban..dalam pukul 10 lebih2 jugak baru bole jalan..


persinggahan seterusnya umah mmbe sepupu ak,seremban..tp sebelum g umah dia...kitorg isi perut n minyak kt RnR seremban.. haha..tgk la muka spupu ak ni...bsungguh makan nye...haha..tak tau la baca doa ke tak tuh.. abih makan kitorg shoot g rembau.. umah mmbe spupu aku..



ni la dia mmbe spupu aku yang disebut-sebut tuh.. nama dia ojang...pure n9.. dia merangkap tour guide di seremban sane utk kitorg..haha.. kitorg tido umah dia 1 malam..  first time ak try masakan asli masak lemak cili api n9..mmg brapi la... tp best.. mak dia masak macam2...kenyang perut ak..haha


masa kt rembau,ojang bawak p mandi kt bintungan kot nama tmpt tuh..tmpt biasa2 je..xde org pn..tp air sejuk la..igt nk try air terjun gunung datuk.tp ojang ckp kt situ banyak ular...tkut xlalu je mandi nnt..haha... sbelah malam plak pekena shisha kt senawang...lama dah xpekena...best jugak...tp silap amek flavour x best..potong skit la nikmat shisha tu..haha..kitorg lepak area dataran senawang..

yg kat melaka plak x smpt nk shoot2 gamba..sbb kitorg bgun lewat..so,nk cpt..lupakan la segala hal pasal gamba2 nie...sebelah petang balik kL,lepak dlm setengah jam kitorg shoot  balik kelantan.. otw balik kelantan,lalu area felda kechau..mmg horror abis..kiri kanan utan je kn.. pastu dengan ade kilat nye...mmg feel la org ckp..haha...skrg da kt kelantan da pon...tgh tggu game bola kelantan baru la ak nk balik kL balik..haha...

p/s : jalan jauh tu best tp penat.. :)

April 25, 2012

gerik

assalamualaikum



hmm,nk cite la skit...smlm first time g perak ikut gerik..mmg menarik la org cakap...semalam lalu gerik dlm pukul 1 pagi lebih2 gitu la..jalan xyah kate la,bengkang bengkok macam ular sawa..haha.. tp tgh2 jalan tu kan, ade kabus... org cakap lalu gerik tu,area banjaran titiwangsa. area gunung2 la..top gak tp lupe dah nama gunung dia apa. time lalu smlm, senyum sorg2 sbb teringat time hiking ngn budak2 persi..haha.. mmg best la..tibe2 teringin nk g hiking kt sane..

 x ckup dengan gunung,lalu plak dekat tasik...perghhh...cantik la bos... mmg mengundang terjunan la tuh.. dapat terjun dari jambatan masuk dalam tasik tu mesti best...kalah la perenang olimpik semua..haha..ape2 pon,mmg menarik la pemandangan..xsia2 la lalu gerik semalam..

p/s : keindahan alam bukan untuk dijajah dan dibangunkan, kena jaga supaya generasi akan datang tau betapa indahnya dunia..

April 19, 2012

kehidupan

assalamualaikum :)

harini nak cerita pasal kehidupan lagi sekali. topik ni agak menarik bagi si penulis. oke la, first thing first right,kalau mukadimah panjang sangat pun bosan jugak.

hmm,oke la. perkara pertama. dalam kehidupan ni,kenapa manusia suka sangat menilai orang dari aspek pangkat dan darjat,harta dan kemewahan yang kita ada. kadang-kadang tu timbul la jugak rasa frust kan. contohnya la,si A anak tan sri, si B ni plak anak org biasa je. kawan elok2 je, tp bila ade perbalahan kecil, masuk hal latar belakang, ungkit kata "ko anak tan sri,mana layak kawan ngn aku". perlu ke kalau nak berkawan kena pilih, anak tan sri kawan ngan anak tan sri je, anak org biasa kawan ngn anak org biasa. rasanya x kan.

second things, kesenangan dan kesusahan yg dilalui. kebanyakan orang yang hidup dalam kesenangan ini lebih banyak lupa akan asal usul dia. mereka selalunya leka dengan alam yang sementara ni. selalu enjoy sana sini tanpa fikirkan batas dan hukum hakam agama. tapi xsemua yg hidup senang jenis yang lagha, amek contoh bukhari,antara orang kaya yg famous di malaysia. even dia kaya still teruskan usaha memartabatkan islam. miskin atau kaya xpenting sbb dunia ni bersifat sementara, kadang kita diatas dan kadang kita dibawah.

kehidupan ni juga perlukan kita berfikir. tapi berfikir pon ada batasnya. jangan kerana pemikiran yg melebih menyebabkan kita terpesong dari agama. manusia ni dicipta sebagai makhluk yg sebaik-baik ciptaan. beza manusia dengan haiwan adalah dengan akal fikiran. maka,jika seseorang itu tidak memanfaatkan akal fikiran sebaiknya,ape jadi? boleh fikir kan. pemikiran yang baik membawa kepada kebaikan dan pendekatan kepada si pencipta,begitu juga sebaliknya.

emosi dan perasaan juga memainkan peranan penting dalam kehidupan. bercakap mengenai emosi dan perasaan memang banyak kepentingannya. emosi dan perasaan yang pelbagai telah mewarna hidup kita seindah lukisan. perasaan sedih,gembira,marah..tak lupa juga perasaan cinta kepada Allah,rasul juga cinta sesama manusia. tapi emosi mahupun perasaan yang tidak terkawal oleh akal pemikiran mampu membawa manusia ke neraka. sebagai contoh perasaan hasad dengki sehingga menyebabkan berlakunya bunuh membunuh sesama saudara. renungkanlah..

p/s : sekadar renungan bersama. takde kaitan ngan sape2 :)

April 10, 2012

kereta versus kehidupan

assalamualaikum blogger semua :)

sebagai sorg pngguna dan peminat kereta,entry ini ditulis..bukan ape,saje nk cuba kaitan cara pemanduan,cara pemikiran ketika memandu dengan kehidupan kita,mana la tau,bole jadi ilmu..

okei la,pertama skali kaitan dengan cara persediaan seseorg yg suka bawak laju atas jalan..suka duk cucuk kete org..haha.. agak2 kan,jauh mana dia pandang ek masa cucuk kete org tuh..mesti sejauh yg boleh kan..kalo x jauh,mesti dia xleh agak apa ada kt depan.. contoh la,mamat ni duk cucuk kete org,tp dia x tgk depan kete org tuh ade ape,org yg kena cucuk ni plak duk melayan nsed la katakan. dia angkat je kepala tgk kt depan,jalan jam,melekat. dia brek mengejut.. org belakng yg jenis xpandang jauh nie pon,hentam belakang sbb xsmpt brek. hmm,kaitan dengan kehidupan plak,kalo kita jenis berfikiran jauh,kompem kita bole selamat dari accident td..dalam kehidupan kita kena fikir utk sepuluh tahun,kalo boleh sejauh yg mgkin la,berfikir utk survive ari esk je,mmg mengundang utk sesuat terjadi la kan..

contoh kedua plak,persediaan. kalo time2 race atas jalan tu kan,mata korg kena cekap la org kata nk cari mana ruang kosong nk mencelah..kalo xcekap kompem korg tertinggal..betul x? sama la kehidupan,kita kena bersedia sebaik mungkin,ada peluang je,terus pergi,jangan lepaskan kalau xnk tertinggal.

contoh ketiga plak,kalo seseorg tu nk cepat,contoh kata ade urgent case jauh2...dia lalu la jalan yg slalu dia lalu,dekat la katakan,tp aritu boleh jam plak,org yg da arif dengan ilmu bab2 jalan nie,cepat je dia cari jalan dalam,masuk ikut tu,ikut nie..tup tap da smpi...org yg xde ilmu tntg jalan sangkut lg kt jam..sbb tu la,ilmu ni penting..bukan untuk pemanduan je,tp dalam kehidupan jugak. kalo ade pape jadi,dengan ilmu yg kita ada inshaAllah kita bole tempuh sume masalah..tak gitu.. :)

contoh keempat plak,bila kita bawak kete kita pakai phone,xserius,xfokus.. macam contoh pertama td la.. kalo dia silap langkah je,kompem bawak maut...kehidupan pon macam tu,serius dalam satu2 bidang,fokus untuk ape sume yg kita buat boleh jamin kesenangan tau.. kalo majikan nk amek pekerja pon,kompem dia cari yg serius buat keje,bukan amek jenis yg main2 nie..so,korg pilih la..

dah la tuh...mlas nk menulis...hahaha... :D

p/s : sori la asyik mengarut je ^.^Y

April 08, 2012

orienteering pasir gudang

assalamualaikum..
saudara saudari cikebom2..haha. meh2 sume nk cite pengalaman p blari (oreinteering kt johor) yg aku join baru2 ni..bak kata along...terbuuikk*terbaik*..hahaha.. sekarang baru aku tau yg orienteering mmg memenatkan,mana x nye smpi umah pon still sakit kaki lagi nie..hmm...

okei la,first day,lepas naik bas dekat 12 jam,baru la smpi..penat toksah kata la,smpi je g daftar nama and dapat baju rasmi orienteering..kaler biru,tp yg sedih nye aku dapat saiz L.. da macam budak hip hop da rupa aku..hmm,settle je daftar sume,kitorg g cari makan kat area menara. pegi dgn harapan nk ilangkan lapa,tp sedih sbb bnyk tmpt makan dah tutup..mana je ade,situ la kami makan..abih makan balik tido...ready nk blari..

masuk 2nd day plak,kitorg da ready kt dataran menara tu kul 7.30 lg..mmg excited nk blari nie...target dpt top 10..haha.. pagi2 lagi diorg da suh buat senam aerobik. kitorg punya guide masa tu nama dia "abu". tu je info aku tau..tp best dia buat,macam2 gaya dah...haha...at least da panas badan sblum blari kn..lps dgr VIP berucap,geng pertama dilepaskan..

untuk group aku,along ngn alip jd first runner,aku ngn apis budak building kalo x silap jd 2nd runner.. diorg bg 3 jam,mmg xckup pon nk kutip semua checkpoint 3 jam tuh.. aku 2nd runner kne tggu first runner kitorg balik sblum kitorg bole lari.. time tuh alip smpi dlu,dia inform la sume checkpoint yg dia nmpk smntara tggu along. lps along smpi turn aku plak blari..

sblum blari kitorg kne salin sume checkpoint yg ade.. yg aku salin bape je...salin untuk cukup syarat je org kata,sbb aku pkir alip dah bg tay mana checkpoint.. then,aku start la blari,kuar2 je along tnjuk peta tuh..baca kompas..tp mmg failed la sbb apa tau dak,kitorg xleyh baca peta...tak pandai...dah,tawakkal jela...tp xngaku kalah..kitorg lari2,ade org inform sana ade checkpoint,situ ade checkpoint..aku pon shoot la..lari bersungguh-sungguh nie.. dapat la 4 checkpoint..tu kira ok la sbb aku punya checkpoint sume jauh2...markah utk checkpoint pon tggi2..tp yg lagi sedih utk runner aku nie,mmbe yg skali lari ngn aku tuh...frust pon ade...mane x nye,gaya dah ade la kan..tp tgk baca peta xleyh,lari pon belum pape dah pancit..aku yg smoke ni pon bole maintain...tu yg buat aku down abis tuh...n,kitorg kne penalti 2 minit..

abih tuh masing2 penat,tp tu x menjatuhkan semangat utk kuar p jalan2 area jb..time tu,driver drop kitorg kt segate,dekat area city square..kalo nk cite budak JB la kan..agak terkejut la dengan cara diorg..seriously masa aku smpi,aku punya pikiran ckp "weiiiii,tmpt ape nie?pelik doh budak2 nie". aku xtau la diorg ikut trend mana..haha..tp overall jalan2 kt jb best la,cuci mata..haha

mlm 2nd plak ade dinner,gampang btol dinner..gaya macam best sbb ade dress code lg kan..tgk hampeh..tp macam biasa la kitorg,time ceramah mana wujud,tau2 time makan da beratur dah pon..haha...smbil makan tgk diorg duk perform lagu pa entah...tp style n gempak la...solute la...

3rd day plak,ade khidmat masyarakat...kne g gotong royong kt umah flat. nk gotong royong sekadar kutip2 sampah je pon..diorg punya blok mmg da cantik dh..yg kelakar nye,diorg keje gotong royong biasa je..m.cik2 tu masak,diorg plak lebih2 makan..haha...tp mmg have fun la even gotong royong pon..m.cik2 kat sane mmg the best.

balik dari sane,kitorg get ready utk penyampaian hadiah,smbil2 tu pusing2 pameran yg ade kt situ.. yg sedih skit,kitorg x tersenarai pon top 10..tp yg best skit group aku dpt beat group husin..haha..group aku dpt no 38 out of 90 or 100 lebih gitu...mmg xsangka la sbb aku mmg x expect dpt top 40 dengan sesat xpndai baca peta,pelari plak ade yg pancit sblum lari lagi...mmg org kate kalo tgk ngn gaya mmg xley dpt la,tp rezeki Allah nk bg,kitorg 2nd best kalo nk ikut seluruh team yg perak hntr...kembang bontot eden sat...hahaha..
 









p/s : dah la,situ jela...sori la gamba xikut susunan...pakai letak je nie..

April 03, 2012

pengalaman vs ilmu

hye semua :) arini entry bahasa melayu..biaq hangpa suma senang paham apa aku nak smpaikan..hehehe... okei la,td tgahri aku duk borak ngn p.cik aku...dia cita la skit pasai pengalaman hidup dia..bukan apa,kot2 bole jd guide utk aku..duk cita2 punya best,dia bukak topik apa kelebihan pengalaman dr ilmu yg hangpa suma duk blajaq kt universiti bagai..lagu ni pengalaman ni jauh lebih pnting,lebih bermakna dari ilmu2 yg kita dpt kt universiti tuh. org yang ada pengalaman nie,mmg org duk cari.sbagai cntoh la,ada dua org mamat nie,diorg buat bisnes. okei,cerita mamat A ngn mamat B. mamat A ni blajaq smpi form 5 ja..lps form 5 dia keja. mamat B ni plak blajaq smpi nah,oversea sana. tp,bila masuk bab kerja,sapa lagi power buat kerja,menang ka mamat A yg study smpi form 5 nie ja. nk tau pasai apa,sbb mamat A ni amek masa selama 6 sem jugak,tp bukan blajaq,dia kerja 6 sem. selama 6 sem bnyk bnda dia blajaq,ilmu yg xdiajaq kt u pon dia dpt. dia dah besa dah dengan alam pekerjaan nie. bagi mamat B ni plak,dia duk study 5 sem la katakan. tp dia xpnh dpt nk praktik kn apa yg dia dpt blajaq selama 5 sem tuh,tang masuk sem 6 baru dpt. tu pon baru nk start blajaq buat kerja lagu mana. mamat A org kata da pro la time sem 6 nie.. org kata,kalo suh repair keta,silap2 bole buat enjin sebutiq. mamat b nie baru duk tanya org sekeliling lagu mana nk buat itu,lagu mana nk buat ni. hmm,senang kata,kalo nk dpt markah lebih utk hidop ni,jgn duk blajaq je. p kerja skali,praktik apa yg kita tau,kita blajaq. ni duk install ilmu bnyk2 dlm otak,tp xpenah guna,skit hari jam la..ade la putus wayar kut2 mana tuh..haha..da la,letih menulis..babai

February 21, 2012

claustrophobic

wassup bloggers..


have u guys ever feel this. feel likes something bothering inside and probably messed up your day. for guys who got this,u are officially categorized under claustrophobic type. u might feel  like u want to be alone at that time and mostly like to make something that can enjoy yourself. i got this feeling past two days,if not mistaken, but, i admit that i can get over with it. it just something difference from the feels that i used to felt before. to be frank,it much complicated. i feel like everybody around me is just enemy to me. i don't want to see anyone. but,i keep thinking that is just a fake feeling. even i feel suffocated by people around me, i keep missing people who are far away from me. and for the first time, i miss my home too. yeahh.. that is weird. complicated to tell. my feeling got mix by many things. and never forget, i got many idea to writing out a song but i didn't make it just because i got no guitar in my hand,no laptop and no pen or pencil. miss that part for nothing. i'm a dumb. for sure. 





is this life will stop suffered me up one day. is it the life who make me suffered or i'm the one who did it? can't really tell the truth. but, i just don't like the way of my life. totally different from what i've dream. i do think 50% of my suffering part is because i just  underestimated what the life got. i think i can do better, but to be frank, they got some more than me. so life -1,me-0.



p/s : xpernah x mengarut aku nie.

January 26, 2012

pendakian 3 hari 2 malam

wassup bloggers..


haaa...post ni aku tulis BM plak...asyik english je kan...english da la hampeh.. okei,balik cite asal.. masa cuti raya cina aritu aku n beberapa kawan aku da g hiking..program ni actually under persatuan uitm perak..tp ak dpt join sbb mmbe ajak.. rmai gak la yg join.. dekat 40 org gak..kitorang g mendaki gunung liang,dekat tnjung malim..pendakian kitorang ambik masa dalam lebih kurg 11 jam.. nasib baik gak la x naik direct..kalo x mau pancit aku..


day 1...
kitorang sampai,packing2 brg kt tmpt letak kereta,then bergerak ke kaki gunung dalam pukul 1..tp masa smpi kt kaki gunung,guide yg bertugak guide kitorg naik xsmpi lg..diorg stuck dlm traffic jam.. so,tggu la dlu...tp mase tu masing2 xmkn lagi...lapa...kitorg sediakan menu pertama,segala brg masakan yg dibawa dibawa keluar..menu ptg ni mee bandung.. group aku masak mak aih...pedas dia mmbunuh la..silap mkn bnyk cirit ouhh atas gunung nnt..nasib baik la ak da mkn awal2 sblm smpi gunung tuh...hahaha...


dlm kul 2 lebih kot,guide smpi...kitorg packing balik,warm up badan...ready utk pengembaraan menawan puncak.. tp aim utk harini sekadar smpi basecamp lubuk hantu je.. 


pejalanan nk smpai lubuk hantu tu ambik masa 3 jam,jalan xde la payah sgt...mcm hutan2 lain gak..tp ni kne rentas 3 anak sg...so,kasut mmg lencun la jawabnye... then,mase tgh2 jalan tuh...mak aih..ujan turun..nasib baik la da balut beg siap2...kalo x lencun la.. mandi ujan smbil mendaki...agak sejuk tp still bole tahan la...smpai je kat campsite tu...nmpk sg depan mata..mmg terbaikk...straight terjun..x pikir ape dah..


settle terjun sg tgk cik wan ngan cik wadi(lec pengiring) da siap pasang flies ngan khemah...lepas da siap salin,masak makan mlm plak...lauk ape pon lupa dah...then tido,rest kejap utk smbung hiking esk..


day 2...


bgun pagi aritu agak lewat...masing2 penat kot.. tp kitorg sume tgh nak cepat.. breakfast pon aku smpt mkn nasi putih,kuah dia teh o ais...mmg terbaik la...hahaha...lawak la bila pkir balik.. pg tu masak sekali ngan makan tghari...kue tiow goreng je.. baru la ak tau kalo hiking tghari mmg org xmkn berat2...cukup sekadar alas perut je...


okeyh,target utk harini plak,belum smpai puncak..tp,nk smpi 2nd basecamp..7E nama diberi..haha..bukan 7eleven la yg kompemnya... perjalanan ke campsite ni amek mase paling cepat pon 5 jam la..harini pon sama gak...ujan di pertengahan jalan...tp kali ni agak penat skit sbb xlalu sg.. kalo lalu sg bole gak minum air sg buat ilang letih skit.. jalan dia pon agak extreme skit...ade part jalan licin,kne pnjat pokok2 yg tumbang...mmg org kata 4wheel la...kaki tgn pakai...mcm2 gaya dah masing2...ade yg menyanyi mase tgh hiking..mmg ceria la diorg...


setelah penat jalan,smpai la kt campsite 7E...know what..im the first of the group yg smpi...laju x..haha...mane x smpi awal...tgh jalan tbe2 kaki rasa nk cramp..tu yg henjut cpt2 nk smpi campsite...nk rest..camp ni x mcm lubuk hantu...sumber air agak payah la..nk kne jalan skit...tp still ok lg...yg xtahan nye...mase tido...basah ouh sleeping bed ak...flies bertakung air sbb ujan pastu tumpah atas sleeping bed ak...sejuk je tido dlm air..haha..


day 3...


arini kitorg bertolak awal pg...dlm kul 5...target nk smpi puncak sblm sunrise...but,it just a target at all...xsmpt la...slow je sume sbb jalan agak teruk la...selut dalam2 je...tengelam la kasut tuh...mmg meyakitkan hati gak la...tp still puas ati bila smpi puncak walaupun da cerah...jalan nk smpi puncak lebih kurg 3 jam..tp otw jalan tu mmg tgh ujan,so,lg payah n slow la nk jalan..dgn gelap nye,hanya berbekal kan head lamp sbgai pnunjuk jalan...rare tuh...sejuk...


smpai kt puncak yg first mmg boleh nmpk 360 degrees.. nmpk awan sume...mmg terbaik la view die..and that monent,i just fell in love with hiking..sbb tgk view dr puncak trus teringin nk hiking lg... lepas lepak kejap,kitorg gerak g puncak kedua,dlm 5 minit bole smpai...tp puncak yg satu ni xleyh nmpk keliling...pokok bnyk...tp still lg best sbb angin die mak aih...kalah la genting tuh...naik beku ak...da la xpkai sweater,pkai 3 quater plak tuh..mane x beku..ckp pon berasap mulut...


lepas da abis lepak puncak,abis bergambar...terus turun..packing2 barang...bertolak balik uitm...


ni aku post skit gmba2 kenangan mase atas puncak...


ni mase kt first puncak...kitorg da tawan la puncak gunung liang...




 cik wan tunjuk bakat memasak kt student
 sesi main teka-teki ngan xpac...andy sbgai tukang jual teka-teki

 along muka lapa je...hahaha
 guide yg penuh pengalaman bos
ni mase kt puncak yg second...sempoi kan...sejuk2 pon xpkai sweater...


P/s : i will never forget the sweet memories...
        pinjam ayat G-man...bukan puncak yg dituju...tp perjalanan ke puncak yang harus dinikmati...

January 17, 2012

kick ass

wassup blogger...

hey guys.. know what... have u guys watch this movie.. kick ass.. story about poser superhero.. totally dumb story.. haha.. i still can't stop laughing since i watch the movie.. 

making a point here.. this story might be a nut story to watch over.. but, if u see what is the message behind the story.. u will know how was the real life is.. one of the scene that make me thinking.. when people see crime in front of their eyes.. but the don't give a damn man.. how could that be.. just imagine that u need help from others, but people around you not bother your calling.. can u think how will u feel exactly on that moment..

another things that i like in the story is when the hero bravely try to be a superhero.. without any martial art skills, any knowledge on hot to fight others, he just turn himself into a superhero.. the point here is, don't be scared of a challenge.. the bigger challenges u accept show how stronger u are.. don't ever step back if u still can see what you got in front of you..

done about hero..  now we talk how i see the bad guy.. bad guys always bad in every ways.. right? mostly.. they can easily pull a trigger to anyone head.. they used to blow people head with their small gun..  

p/s : malas dah nk tulis...letih menaip...

January 15, 2012

a little part inside me talking

wassup blogger..


definitely, i don't know what am i thinking.. i just wonder if i can step back into my past life.. i can sure there is a lot of change i will do to to make my present much better.. i feel great if i wake up this morning,and i was back in 1991..the year i was born.. i can start all thing over again.. and this time, i will create different character of me for sure.. the one who is definitely different from me now.. *sounds like i don't like myself rite?* ..


anyway,experience teach us  many things.. as a fact,experience is the best teacher.. but, experience always come later.. that is related to the formulae that been used in physics.. tried and error.. when we did something wrong, we got lesson.. and that lesson will ensure us to not make the same mistake twice.. but,in this world, people used to make same mistake over and over again.. the reason why the keep doing the same mistake, they never learn with experience..


 life might be interesting if we got play,rewind or forward button.. these button will absolutely simplify our life.. but this is life.. one of the hardest thing in the whole world is to survive on this short life.. have u ever think about what will u be when u grow into an old man? are you sure you will be the same like what u were dreaming for all these years? have u guys ever think about this further? *tepuk dada tanya selera*




p/s : mengarut lg aku...haish~

January 12, 2012

simple plan

Wassup blogger..

First of all, how far do you guys know about planning? Plan is a very simple word. But this simple word means a lot to us. Am I right? Maybe yes or maybe know. Depend.

Okay. As we know, people love to dream something, and that including me. We dream about everything right? But, is it enough if we just dreaming but we didn’t put any effort to achieve those dream. Is u say yes, I just can say that u are ‘mat jenin’ type.
If we want to reach something that we dream, we have to plan well. We should make plan more than one. Simply, that plan will be backup plan if something we plan earlier didn’t work so well. Planning is not a simple task actually. We must know our vision also our mission. Objective also included.

Plan something correctly will ensure us to lower the risk. We probably will know what is the risk we will face when we making the plan. So, we will be ready for anything coming. That is the use of backup plan as I said early.

plan also become useless if we didn’t follow the step of our plan in detail. I give u a simple example. A student, they planned to continue study in university after they graduate in high school. They already know what to do. They applied for the course, they studies about the course well. But, when they sit for the exam, they don’t give their best effort. Means, they miss a step in their plan and that is to get best result for exam. A simple mistake will turn everything upside down. Be careful.

p/s: mind these entry..mengarut lg..

January 08, 2012

little moment of peaceful

wassup blogger...


first of all,i like to thanked my friend for taking me to UTP lake.. the lake and the fish.. i just can say,WOW...this is awesome... i'm out of word babes.. really take me into something that i can't tell.. why am i never known about the existence of this place.. anyone...why,why,why u guys never mentioned about it.. that is one of the most exciting place to go.. get some relaxing moment.. really suit my world though.. 


today is my first date with UTP lake.. and there is gonna be more date after this... i can promise it.. i don't have to go further to relax,UTP lake is more than enough.. this place is much better than titiwangsa i thought.. the wind is smooth, the scene is relaxing, the sound of bird fly, sound of fish fighting for food, the people not too crowded, kids laugh and screaming(having fun with the family).. ain't that sweet... 


next time, i plan to ride a bicycle to the lake,so i can go around the lake and have more view of the lake..anybody interested to join?? hahaha... i prefer to go alone..lalalala...


P/s: mood excited x abis lg nie...


    

January 07, 2012

memories life

wassup blogger..


what we know about the word memories.. definitely it is something you remember,related to what have you experienced.. memories divide into 2 main categories.. bitter and sweet.. and sometimes those memories can be flipped.. sweet turn into bitter..


for me,i like to consider that memories is the best haunter in the world.. i tried,not once but many time periodically forget about my past story.. but, i still can remember those thing.. the thing that i hope i can forget,that is the one i remembered the most.. i am pretty sure that i am not living any hint behind,but,still those memories can fit inside the brain..


memories also can change a human into a very and very and very horrible monster.. as an example, kid that been abused by their family.. what will happen.. will their forget what they have been through.. it is not simple as learning ABC in school.. even calculus in college is much easier than forgetting those things..


memories also can lead someone into seeking a revenge.. kids that got bullied will easily turned into a monster and take revenge for what had happen.. don't do bully.. u will regret it soon.. 




p/s : sori mengarut...xde bnda nk tulis..

January 03, 2012

what the poem mean

"black girl,black girl
lips as curved as cherries
full as grape bunches
sweet as blackberries..

simple poem with deep meaning inside it... basically, this poem talks about people who always like to judge people from physical appearance..they never look inside the people they were judging..

the poetry take blackberries as example..even they look dark,without good appearance,but the fact,they were favorite fruit for most of us... appearance is just look..the most important part in life is the heart..

for people who like to judge anyone around them, for me,they must think that they were perfect. but as a fact,nobodies perfect in this whole world.. even the prophet still can't read. 

people always thought that by wearing a glamorous and sexy outfit,that girl look gorgeous.. maybe that is true. but,that is just what people see about us. have we ever think about what the god said when we suit in those stuff... what we got by wasting money for those expensive thing.. how much sin we get when people around see our "aurat ".. think of it girl...

what i wear or what u wear is not a damn problem.. the main thing is, don't judge others by looking outside of them. see what they got inside. probably,u will got something more valuable than those gorgeous things.. a sincere heart that love u as they friend,or soul.. you never regret it... i swear..

p/s : stop judging...



keje masa lapang

please don't leave me


can u see behind the sky
there's a lot of shining stars
they cheer up the night
like what you've done to me


u can be my angel
like what u supposed to be
we belong together
we complete each other


c/o
hey,baby
don't you leave me
i'm begging you to stay here with me
you know i will cry,until you raised may hand
and take me away
take me away with you


**repeat from top
for chord,just play plucking for same chord
G D Em C
for a video lesson,i'll think about it later
enjoy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...