April 28, 2012

dari pantai timur ke selatan

assalamualaikum.. :D

nk story skit perjalan yg orang kata agak jauh la... dari kelantan ke melaka.. 3 hari 2 malam... best !! haha.. tapi penat dia xyah ckp la... tido pon kejap2 je sbb nk kejar masa punya pasal.. 

okei la,journey ni start dari kelantan...kitorg naik bas ke perak utk amek kete kat sane..ak dgn spupu ak.. g umah dia kt kem askar perak.. kitorg ambik bas mlm, smpi perak pagi.. smpi umah dia,tido la ape lg..ilangkan penat.. abis ilang penat, ptg tuh kitorg shoot g kL plak.. umah ak plak..

balik umah pon,smpt jumpe mama,abah n family xlame..sbb smpi malam,kitorg xsmpt nk duk borak pon.. tp smpt brjumpa mata pon da ok kan.. haha..so,mlm tu tido la kt umah ak..sbb pagi esok baru nk shoot g seremban dlu...


ni gamba kt sentral kL..aku g amek spupu ak baru smpi..dia ade interview kt putrajaya...smpt lg pose kn..haha..pagi sblum g tuh,smpt la g pejabat spupu aku.. settle keje dia skit..jalan kL mashaAllah...jammed bukan main pagi2..kitorg lewat skit tolak ke seremban..dalam pukul 10 lebih2 jugak baru bole jalan..


persinggahan seterusnya umah mmbe sepupu ak,seremban..tp sebelum g umah dia...kitorg isi perut n minyak kt RnR seremban.. haha..tgk la muka spupu ak ni...bsungguh makan nye...haha..tak tau la baca doa ke tak tuh.. abih makan kitorg shoot g rembau.. umah mmbe spupu aku..



ni la dia mmbe spupu aku yang disebut-sebut tuh.. nama dia ojang...pure n9.. dia merangkap tour guide di seremban sane utk kitorg..haha.. kitorg tido umah dia 1 malam..  first time ak try masakan asli masak lemak cili api n9..mmg brapi la... tp best.. mak dia masak macam2...kenyang perut ak..haha


masa kt rembau,ojang bawak p mandi kt bintungan kot nama tmpt tuh..tmpt biasa2 je..xde org pn..tp air sejuk la..igt nk try air terjun gunung datuk.tp ojang ckp kt situ banyak ular...tkut xlalu je mandi nnt..haha... sbelah malam plak pekena shisha kt senawang...lama dah xpekena...best jugak...tp silap amek flavour x best..potong skit la nikmat shisha tu..haha..kitorg lepak area dataran senawang..

yg kat melaka plak x smpt nk shoot2 gamba..sbb kitorg bgun lewat..so,nk cpt..lupakan la segala hal pasal gamba2 nie...sebelah petang balik kL,lepak dlm setengah jam kitorg shoot  balik kelantan.. otw balik kelantan,lalu area felda kechau..mmg horror abis..kiri kanan utan je kn.. pastu dengan ade kilat nye...mmg feel la org ckp..haha...skrg da kt kelantan da pon...tgh tggu game bola kelantan baru la ak nk balik kL balik..haha...

p/s : jalan jauh tu best tp penat.. :)

April 25, 2012

gerik

assalamualaikum



hmm,nk cite la skit...smlm first time g perak ikut gerik..mmg menarik la org cakap...semalam lalu gerik dlm pukul 1 pagi lebih2 gitu la..jalan xyah kate la,bengkang bengkok macam ular sawa..haha.. tp tgh2 jalan tu kan, ade kabus... org cakap lalu gerik tu,area banjaran titiwangsa. area gunung2 la..top gak tp lupe dah nama gunung dia apa. time lalu smlm, senyum sorg2 sbb teringat time hiking ngn budak2 persi..haha.. mmg best la..tibe2 teringin nk g hiking kt sane..

 x ckup dengan gunung,lalu plak dekat tasik...perghhh...cantik la bos... mmg mengundang terjunan la tuh.. dapat terjun dari jambatan masuk dalam tasik tu mesti best...kalah la perenang olimpik semua..haha..ape2 pon,mmg menarik la pemandangan..xsia2 la lalu gerik semalam..

p/s : keindahan alam bukan untuk dijajah dan dibangunkan, kena jaga supaya generasi akan datang tau betapa indahnya dunia..

April 19, 2012

kehidupan

assalamualaikum :)

harini nak cerita pasal kehidupan lagi sekali. topik ni agak menarik bagi si penulis. oke la, first thing first right,kalau mukadimah panjang sangat pun bosan jugak.

hmm,oke la. perkara pertama. dalam kehidupan ni,kenapa manusia suka sangat menilai orang dari aspek pangkat dan darjat,harta dan kemewahan yang kita ada. kadang-kadang tu timbul la jugak rasa frust kan. contohnya la,si A anak tan sri, si B ni plak anak org biasa je. kawan elok2 je, tp bila ade perbalahan kecil, masuk hal latar belakang, ungkit kata "ko anak tan sri,mana layak kawan ngn aku". perlu ke kalau nak berkawan kena pilih, anak tan sri kawan ngan anak tan sri je, anak org biasa kawan ngn anak org biasa. rasanya x kan.

second things, kesenangan dan kesusahan yg dilalui. kebanyakan orang yang hidup dalam kesenangan ini lebih banyak lupa akan asal usul dia. mereka selalunya leka dengan alam yang sementara ni. selalu enjoy sana sini tanpa fikirkan batas dan hukum hakam agama. tapi xsemua yg hidup senang jenis yang lagha, amek contoh bukhari,antara orang kaya yg famous di malaysia. even dia kaya still teruskan usaha memartabatkan islam. miskin atau kaya xpenting sbb dunia ni bersifat sementara, kadang kita diatas dan kadang kita dibawah.

kehidupan ni juga perlukan kita berfikir. tapi berfikir pon ada batasnya. jangan kerana pemikiran yg melebih menyebabkan kita terpesong dari agama. manusia ni dicipta sebagai makhluk yg sebaik-baik ciptaan. beza manusia dengan haiwan adalah dengan akal fikiran. maka,jika seseorang itu tidak memanfaatkan akal fikiran sebaiknya,ape jadi? boleh fikir kan. pemikiran yang baik membawa kepada kebaikan dan pendekatan kepada si pencipta,begitu juga sebaliknya.

emosi dan perasaan juga memainkan peranan penting dalam kehidupan. bercakap mengenai emosi dan perasaan memang banyak kepentingannya. emosi dan perasaan yang pelbagai telah mewarna hidup kita seindah lukisan. perasaan sedih,gembira,marah..tak lupa juga perasaan cinta kepada Allah,rasul juga cinta sesama manusia. tapi emosi mahupun perasaan yang tidak terkawal oleh akal pemikiran mampu membawa manusia ke neraka. sebagai contoh perasaan hasad dengki sehingga menyebabkan berlakunya bunuh membunuh sesama saudara. renungkanlah..

p/s : sekadar renungan bersama. takde kaitan ngan sape2 :)

April 10, 2012

kereta versus kehidupan

assalamualaikum blogger semua :)

sebagai sorg pngguna dan peminat kereta,entry ini ditulis..bukan ape,saje nk cuba kaitan cara pemanduan,cara pemikiran ketika memandu dengan kehidupan kita,mana la tau,bole jadi ilmu..

okei la,pertama skali kaitan dengan cara persediaan seseorg yg suka bawak laju atas jalan..suka duk cucuk kete org..haha.. agak2 kan,jauh mana dia pandang ek masa cucuk kete org tuh..mesti sejauh yg boleh kan..kalo x jauh,mesti dia xleh agak apa ada kt depan.. contoh la,mamat ni duk cucuk kete org,tp dia x tgk depan kete org tuh ade ape,org yg kena cucuk ni plak duk melayan nsed la katakan. dia angkat je kepala tgk kt depan,jalan jam,melekat. dia brek mengejut.. org belakng yg jenis xpandang jauh nie pon,hentam belakang sbb xsmpt brek. hmm,kaitan dengan kehidupan plak,kalo kita jenis berfikiran jauh,kompem kita bole selamat dari accident td..dalam kehidupan kita kena fikir utk sepuluh tahun,kalo boleh sejauh yg mgkin la,berfikir utk survive ari esk je,mmg mengundang utk sesuat terjadi la kan..

contoh kedua plak,persediaan. kalo time2 race atas jalan tu kan,mata korg kena cekap la org kata nk cari mana ruang kosong nk mencelah..kalo xcekap kompem korg tertinggal..betul x? sama la kehidupan,kita kena bersedia sebaik mungkin,ada peluang je,terus pergi,jangan lepaskan kalau xnk tertinggal.

contoh ketiga plak,kalo seseorg tu nk cepat,contoh kata ade urgent case jauh2...dia lalu la jalan yg slalu dia lalu,dekat la katakan,tp aritu boleh jam plak,org yg da arif dengan ilmu bab2 jalan nie,cepat je dia cari jalan dalam,masuk ikut tu,ikut nie..tup tap da smpi...org yg xde ilmu tntg jalan sangkut lg kt jam..sbb tu la,ilmu ni penting..bukan untuk pemanduan je,tp dalam kehidupan jugak. kalo ade pape jadi,dengan ilmu yg kita ada inshaAllah kita bole tempuh sume masalah..tak gitu.. :)

contoh keempat plak,bila kita bawak kete kita pakai phone,xserius,xfokus.. macam contoh pertama td la.. kalo dia silap langkah je,kompem bawak maut...kehidupan pon macam tu,serius dalam satu2 bidang,fokus untuk ape sume yg kita buat boleh jamin kesenangan tau.. kalo majikan nk amek pekerja pon,kompem dia cari yg serius buat keje,bukan amek jenis yg main2 nie..so,korg pilih la..

dah la tuh...mlas nk menulis...hahaha... :D

p/s : sori la asyik mengarut je ^.^Y

April 08, 2012

orienteering pasir gudang

assalamualaikum..
saudara saudari cikebom2..haha. meh2 sume nk cite pengalaman p blari (oreinteering kt johor) yg aku join baru2 ni..bak kata along...terbuuikk*terbaik*..hahaha.. sekarang baru aku tau yg orienteering mmg memenatkan,mana x nye smpi umah pon still sakit kaki lagi nie..hmm...

okei la,first day,lepas naik bas dekat 12 jam,baru la smpi..penat toksah kata la,smpi je g daftar nama and dapat baju rasmi orienteering..kaler biru,tp yg sedih nye aku dapat saiz L.. da macam budak hip hop da rupa aku..hmm,settle je daftar sume,kitorg g cari makan kat area menara. pegi dgn harapan nk ilangkan lapa,tp sedih sbb bnyk tmpt makan dah tutup..mana je ade,situ la kami makan..abih makan balik tido...ready nk blari..

masuk 2nd day plak,kitorg da ready kt dataran menara tu kul 7.30 lg..mmg excited nk blari nie...target dpt top 10..haha.. pagi2 lagi diorg da suh buat senam aerobik. kitorg punya guide masa tu nama dia "abu". tu je info aku tau..tp best dia buat,macam2 gaya dah...haha...at least da panas badan sblum blari kn..lps dgr VIP berucap,geng pertama dilepaskan..

untuk group aku,along ngn alip jd first runner,aku ngn apis budak building kalo x silap jd 2nd runner.. diorg bg 3 jam,mmg xckup pon nk kutip semua checkpoint 3 jam tuh.. aku 2nd runner kne tggu first runner kitorg balik sblum kitorg bole lari.. time tuh alip smpi dlu,dia inform la sume checkpoint yg dia nmpk smntara tggu along. lps along smpi turn aku plak blari..

sblum blari kitorg kne salin sume checkpoint yg ade.. yg aku salin bape je...salin untuk cukup syarat je org kata,sbb aku pkir alip dah bg tay mana checkpoint.. then,aku start la blari,kuar2 je along tnjuk peta tuh..baca kompas..tp mmg failed la sbb apa tau dak,kitorg xleyh baca peta...tak pandai...dah,tawakkal jela...tp xngaku kalah..kitorg lari2,ade org inform sana ade checkpoint,situ ade checkpoint..aku pon shoot la..lari bersungguh-sungguh nie.. dapat la 4 checkpoint..tu kira ok la sbb aku punya checkpoint sume jauh2...markah utk checkpoint pon tggi2..tp yg lagi sedih utk runner aku nie,mmbe yg skali lari ngn aku tuh...frust pon ade...mane x nye,gaya dah ade la kan..tp tgk baca peta xleyh,lari pon belum pape dah pancit..aku yg smoke ni pon bole maintain...tu yg buat aku down abis tuh...n,kitorg kne penalti 2 minit..

abih tuh masing2 penat,tp tu x menjatuhkan semangat utk kuar p jalan2 area jb..time tu,driver drop kitorg kt segate,dekat area city square..kalo nk cite budak JB la kan..agak terkejut la dengan cara diorg..seriously masa aku smpi,aku punya pikiran ckp "weiiiii,tmpt ape nie?pelik doh budak2 nie". aku xtau la diorg ikut trend mana..haha..tp overall jalan2 kt jb best la,cuci mata..haha

mlm 2nd plak ade dinner,gampang btol dinner..gaya macam best sbb ade dress code lg kan..tgk hampeh..tp macam biasa la kitorg,time ceramah mana wujud,tau2 time makan da beratur dah pon..haha...smbil makan tgk diorg duk perform lagu pa entah...tp style n gempak la...solute la...

3rd day plak,ade khidmat masyarakat...kne g gotong royong kt umah flat. nk gotong royong sekadar kutip2 sampah je pon..diorg punya blok mmg da cantik dh..yg kelakar nye,diorg keje gotong royong biasa je..m.cik2 tu masak,diorg plak lebih2 makan..haha...tp mmg have fun la even gotong royong pon..m.cik2 kat sane mmg the best.

balik dari sane,kitorg get ready utk penyampaian hadiah,smbil2 tu pusing2 pameran yg ade kt situ.. yg sedih skit,kitorg x tersenarai pon top 10..tp yg best skit group aku dpt beat group husin..haha..group aku dpt no 38 out of 90 or 100 lebih gitu...mmg xsangka la sbb aku mmg x expect dpt top 40 dengan sesat xpndai baca peta,pelari plak ade yg pancit sblum lari lagi...mmg org kate kalo tgk ngn gaya mmg xley dpt la,tp rezeki Allah nk bg,kitorg 2nd best kalo nk ikut seluruh team yg perak hntr...kembang bontot eden sat...hahaha..
 









p/s : dah la,situ jela...sori la gamba xikut susunan...pakai letak je nie..

April 03, 2012

pengalaman vs ilmu

hye semua :) arini entry bahasa melayu..biaq hangpa suma senang paham apa aku nak smpaikan..hehehe... okei la,td tgahri aku duk borak ngn p.cik aku...dia cita la skit pasai pengalaman hidup dia..bukan apa,kot2 bole jd guide utk aku..duk cita2 punya best,dia bukak topik apa kelebihan pengalaman dr ilmu yg hangpa suma duk blajaq kt universiti bagai..lagu ni pengalaman ni jauh lebih pnting,lebih bermakna dari ilmu2 yg kita dpt kt universiti tuh. org yang ada pengalaman nie,mmg org duk cari.sbagai cntoh la,ada dua org mamat nie,diorg buat bisnes. okei,cerita mamat A ngn mamat B. mamat A ni blajaq smpi form 5 ja..lps form 5 dia keja. mamat B ni plak blajaq smpi nah,oversea sana. tp,bila masuk bab kerja,sapa lagi power buat kerja,menang ka mamat A yg study smpi form 5 nie ja. nk tau pasai apa,sbb mamat A ni amek masa selama 6 sem jugak,tp bukan blajaq,dia kerja 6 sem. selama 6 sem bnyk bnda dia blajaq,ilmu yg xdiajaq kt u pon dia dpt. dia dah besa dah dengan alam pekerjaan nie. bagi mamat B ni plak,dia duk study 5 sem la katakan. tp dia xpnh dpt nk praktik kn apa yg dia dpt blajaq selama 5 sem tuh,tang masuk sem 6 baru dpt. tu pon baru nk start blajaq buat kerja lagu mana. mamat A org kata da pro la time sem 6 nie.. org kata,kalo suh repair keta,silap2 bole buat enjin sebutiq. mamat b nie baru duk tanya org sekeliling lagu mana nk buat itu,lagu mana nk buat ni. hmm,senang kata,kalo nk dpt markah lebih utk hidop ni,jgn duk blajaq je. p kerja skali,praktik apa yg kita tau,kita blajaq. ni duk install ilmu bnyk2 dlm otak,tp xpenah guna,skit hari jam la..ade la putus wayar kut2 mana tuh..haha..da la,letih menulis..babai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...