September 05, 2017

cerita kehidupan

kehidupan,
tempoh waktunya sangat singkat. 
menjadi perantara kelahiran dan juga kematian.
waktu dimana ramai hamba lalai mengenal tuhan.
ujian demi ujian diberi sebagai peringatan, namun apa yg dibalas hanyalah cacian.
"apa salah aku sampai berat skali ujian"
tidak pernah terdekit sedikit kesyukuran.
"alhamdulillah, Allah masih sanggup beri peringatan".
 
kehidupan, 
waktu dimana ramai org dalam kerugian.
dalam hadis menyebut, manusia itu rugi akan dua perkara. masa muda nya dan juga masa sihatnya. 
sebab itu Allah berpesan dalam Alquran, 
berpesan pesan dengan kebaikan, berpesan pesan dengan kesabaran.
lumrah manusia selalu lupa.

kehidupan,
tempat dimana ramai makhluk gagal membuat pilihan.
kejarkan syurga dunia sampai lupa kehidupan selepas kematian. 
kejarkan kebahagian dan keseronokan, 
hinggakan lupa tingkatkan amalan. 
syaitan dan nafsu menjadi teman, 
menjadi pendorong, penggalak kejahatan.

ingatlah teman, rakan dan taulan.
kehidupan sebenar ialah kehidupan selepas kematian. 
semat dalam hati, dunia hanyalah persinggahan. 
taubatlah sementara masih berkesempatan. 




August 03, 2017

me as a businesman

Assalamualaikum...^_^ Hai guys. it's really been a while since the last time i'm posting an entry. So, macam biasa, this entry i'll be sharing as much as i can to others la. tak tau la knapa, tp aku mmg suka kongsi cerita aku dekat org, and the best part aku suka kongsi dengan org cara aku lihat dunia ni. Jenis aku, mmg aku suka fikir cara org lain tak suka. it could be advantage utk aku, tp sometimes itu juga sbb kecundangnya aku dalam satu-satu perkara. contohnya cinta. tp maaf gais, entry ni bukan pasal cintan cintun. now let's talk about business. Oke, lets start dengan cerita aku x dapat joined wedding shai and mek ka dekat kelantan. if korg tahu situasi aku yg x kerja masa tu, mesti korg bole agak aku ssh nk ade duit, but i managed utk side duit g tgk mmbe2 nk kawen. nk dijadikan cerita plan cancelled last minutes. so, aku pn dengan kecewa decide nk beli PC sbb aku bosan duduk rumah masa tu. here is where my business is started. aku ni mmg jenis suka kn bnde2 yg melibatkan construction and architecture. so, dalam pc aku ade plak software2 berkaitan. aku x expect pn akan ada masa dpn dgn software2 ni. so, aku start explore, pergi menuntut dgn mmbe2 yg biasa guna software ni and manage to gain knowledge quite a lot la. masa tu actually aku da start tlg sepupu aku on site dia. 1mil pnya projek beb. tp aku x excited pn sbb aku mmg nk blaja. so aku guna apa yg aku ada utk support sebaik bole, n the best thing is, aku ade connection. aku bole dapatkan supplier and contractor utk sub kerja withing a few hours. i got skill jgk utk kecek org kot. hahaha. oke, fast forward sikit. abes je projek tu, sepupu aku nk quit kerja dgn bos lama. he goes to the new bos. so bos baru dia ni jenis supportive jgk la. masa tu SKYFIVE DIMENSION VENTURES da bukak dah. hihi. nice x nama company aku. so far ramai jgk puji. tp kena igt, pujian ini selalunya melalaikan tau. be extra careful on this. and lupa nk ckp, masa tu aku x bgtau sape2 pn. saje setup snyp2 dgn sepupu aku. oke back with bos baru sepupu aku ni. actually, dia la yg bnyk jgk tlg and aku xtau nk ckp aku tlg dia ke dia tlg aku. hahaha. so, to make it clear, sblum raya lg company da setup, tp lepas raya da dpt projek. all praise to Allah for the rezeki la. xsangka jgk seawal tu aku akan start pening. hahaha, kitorg delayed masuk site sbb raya masa tu. so gedebak gedebuk lepas bgaduh dgn client sbb delay, still manage utk buat kerja2 yg da award tu. oke, skang kita masuk cerita kt site kejap ye. ikut kn hati, mmg xlalu wei nk kerja. from A-Z mostly aku dgn sepupu aku je handle. gila.. sangat gila. kalau bukan sbb aku minat, mmg xde dh aku dkt site skang. aku keluar g site pkul 10a.m,(bos x tnjuk attitude yg bgus) tp aku balik around 2 or 3 a.m stiap hari since balik dr kampung tau. lps raya xde cuti lg ni. mmg all out aku bg untuk projek ni. first week, such a massive hectic week. supplier lambat, modal slow nk labur, client duk tekan. terkejar arrange bdk kerja. kalau igt balik kerja2 tu semua gila beb. smpi tahap aku sndiri turun padang masa masuk concrete g30 dalam formwork sbb tak ckup bdk masa tu. kemeja ke tshirt bkn punca abg x buat kerja ye gais. tp bnyk pengalaman aku dpt. sakit pn dapat, musuh pn dapat. supplier lmbat 2 mggu, kita tekan cara kasar skit, kita plak dicakapnya kurg ajar. ohh dunia. stress dia, smpi kepala berdenyut beb. saiko gila masa tu. tahap nk g tumbuk muka org bertubi-tubi tau. masa tu la aku bnyk blajar sabar, tawakkal, n all those things. btul apa org ckp, usaha tu 10% je, tawakkal kne 90%. ade balik dr side tu duit ade rm20 je. minyak satu bar, touch n go out dh masa tu, n rokok pn xde. sangat xleh fikir dh. duit abis labur kt site. nk tggu claim kne tggu semua siap. sakit beb. tp alhamdulillah, semua kerja da nk settle dh. tggu last 5% je ni. **kalau nk dgr pengalaman on site bole la tnya kt komen ye. insyaAllah sy balas. berbalik dekat cerita business setup. skarg ni kitorg bergerak mostly pinjam lesen bos spupu aku tu. so, dgn bnde tu jela aku push selagi bole. rumah pn smpi tahap jd hotel tau. jmpa org dalam rumah kejap2 je. sedih jgk kadang2. tp itulah realiti kehidupan bisnes. pagi2 bgn je serabut dgn call keluar masuk. ptg serabut dgn bdk dkt site. malam serabut duk meeting kejar kerja lain. insyaAllah, bnyk plan lg ak x capai. tp semua da ade dalam kepala. oke gais. got to go. need to settle few things. nnt next entry aku bg tips2 dalam business okay.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...